Úvod / Nyitóoldal
   
 
Zilizi Kristóf  19-01-27   518  
0
Január 24-én, csütörtökön a Pozsonyi Városi Galériához tartozó Mirbach palotában A természet magányos, zseniális vándorai címmel kiállításmegnyitóra került sor délután öt órai kezdettel. Apropója a két tájainkhoz kötődő felvidéki festőművész, Mednyánszky László és Csontváry Kosztka Tivadar haláluk 100. évfordulója volt. Érdemes megjegyezni azt is, hogy egy év különbséggel születtek: Mednyánszky 1852-ben a Vág-menti, történelmi Trencsén vármegyei Beckón, míg Csontváry 1853-ban a Sáros megyei Kisszebenben látta meg a napvilágot.  

Az esemény szervezői a Pozsonyi Városi Galériához tartozó Mirbach-palota mellett a Pozsonyi Magyar Intézet, valamint a Pécsi Janus Pannonius Múzeum. A rendezvény támogatója Magyarország Külgazdasági- és Külügyminisztériuma.

Mednyánszky László már 18 évesen tanult a müncheni Művészeti Akadémián, ugyanitt Csontváry is, azonban ő csupán 40. életéve körül került ide. Amíg Mednyánszky életműve néhány ezer festményből áll, addig Csontvárynak csupán nem egész száz festménye ismert. Tegyük hozzá, hogy az ő festői karrierje mindössze egy évtizedig tartott.
 
 


 

Mednyánszky László nagybátyja, aki ugyanerre a névre hallgatott, honvédőrnagy volt, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik vértanúja. A szintén a Mednyánszky családból származó báró, történész és néprajzi író, Alajos, Révayfalva – Turócszentmárton városrésze - szülötte 1825-ben írta meg a Festői utazás a Vág folyón, Magyarországon című művét, melyet tutajon történt végigutazása ihletett a Vág folyása mentén. A kiállításon, melynek Sárkány József a kurátora, a Pécsi Janus Pannonius Múzeum 14 ezer példányból álló gyűjteményének csupán 16 remekműve látható, de ennek ellenére is képes felejthetetlen művészi élményt nyútjani a művészetkedvelő látogatónak, lehetőséget adva feleleveníteni és megemlékezni eme két különleges alkotóról csodálatos alkotásaik révén.

A kiállított festmények közül megtekinthető mások mellett Csontvárynak A mostari Öreg-hídja, az Olajfák hegye Jeruzsálemben, a Mandulavirágzás Taorminában. Mednyánszky ismert festményei közül pedig a Tátra-részlet, vagy a Halott katona 1916-ból.

A megnyitóban részt vett Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, továbbá jelen volt Kiss-Szemán Zsófia művészettörténész is.

A pozsonyi és vidéki érdeklődők egyaránt március 31-éig tekinthetik meg a kiállítást, keddtől vasárnanig 11 és 18 óra között a Ferenciek tere 11-es száma alatt található Mirbach-palotában.
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,787 MODIFIED: 2019.03.31 00:07:53.MD5: a650b108a1ba92dbbd18e8f44ecd3ee4 STATUS: OK  This window is : x