Úvod / Nyitóoldal
   
 
Zilizi Kristóf  19-02-07   344  
0
Január 29-én  nyitották meg a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete néhány tagjának „Következő húzás“ címet viselő kiállítását az egykori András király térrel és a Comenius Egyetemmel szembeni Pozsony-óvárosi Umelka Galériában. A Duna-part szomszédságában fekvő galériában kedden este hat óra után vette kezdetét a kiállításmegnyitó. A harmincas létszámot meghaladó egyesületnek ez alkalokmmal 13 tagja állított ki. A kiállítás kurátora Balla Rita volt.   

 


Ahogy az az egyesületről megtudható, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete, vagy röviden MAMSZE huszonkilenc tagot összefogó szervezetként kezdte meg működését. A művészeti egyesület első, mondhatjuk úgy is, hogy bemutatkozó fellépése a komáromi Limes Galériában megrendezett Jelen-Lét című kiállítás volt. Eme kiállításon a jól ismert, munkásságukat évtizedek óta tájainkon folytató és tökéletesítő, elsősorban az idősebb és középgenerációhoz tartozó magyar alkotók mutatták be a megújított művészegyesület közösségét vállalva legújabb munkáikat.

A pozsonyi kiállításon a következő 13 alkotóművész  - közülük 9 hölgy és 4 férfi - alkotása, elsősorban festménye volt látható: Bott Maya, Csémy Éva; Kiss Márti, Kovács Csonga Anikó, Nagy Judit, Pukkai Judit, Schnierer Miriam, Szamaránszky Emőke, Tomovics Marianna. A férfiak pedig Fecsó Szilárd, Szabó Krisztián, Takács János és Vámos János. A szervezet székhelye Rév-Komáromban a Patak utca 28-as szám alatt található.
 

 

A kiállításon az újdonsült egyesület tagjai közt elsősorban festőt láthat a művészetkedvelő pozsonyi és vidéki lakosság. Dinamikus és lendületes tárlat ez egyaránt.

A MAMSZE berkein belül a közelmúltban váltás ment végbe. Kopócs Tibor grafikusművészt, festőt, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének elnökét Kiss Márta festőművész váltotta, helyettesei Kovács Csonga Anikó képzőművész és Csémy Olivér építész lettek. Balla Rita pedig az egyesület kurátoraként tevékenykedik. Céljuk az értékteremtés, az egyesület taglétszámának további növelése, további helyeken való prezentáció.
Az érdekes, többértelmű és egyben elgondolkodtató kiállítás címének sugallata:  valamiféle folytatása is lehet az elődök, a korábban született művészi lelkek által elindított tevékenységnek, ezen fiatal, tehetséges alkotók általi továbbvitele, akár a staféta átadása formájában is, kisebb-nagyobb újításokkal.

A Következő húzás címet viselő kiállítás február 17-éig, szombatig tekinthető meg a Dosztojevszkij u. 2-es szám alatt a Szlovák Képzőművészeti Unió Galériájában, az Umelkában naponta hétfő kivételével déli 12 és este 6 óra között, a belépés díjtalan.
 


 

 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,787 MODIFIED: 2019.03.31 00:07:53.MD5: a650b108a1ba92dbbd18e8f44ecd3ee4 STATUS: OK  This window is : x