Úvod / Nyitóoldal
   
 
Zilizi Kristóf  19-02-26   350  
0
dunszt.sk szervezésében került megrendezésre február 21-én, csütörtökön a beszélgetős est a Buena Coffee House-ban Dunaszerdahelyen. A Bartók Béla sétányon található helyszínen a vitaest témája a felvidéki magyar sajtó, illetve azok párt(ok)hoz való viszonyulása, avagy pártatlansága (is) volt. Erről faggatta Gazdag József sportszakértő, újságíró a vendégszékekben ülő Molnár Juditot, a Pro Média Alapítvány médiacsaládjába tartozó fél évvel ezelőtt indult Magyar 7 főszerkesztőnőjét, illetve Lajos P. Jánost, aki nemrégiben váltotta Szalay Zoltánt az Új Szó napilap főszerkesztői székében.  


Szó volt bevezetőként a napra pontosan egy évvel ezelőtt történt Kuciak és jegyese kettős gyilkosságáról, illetve az ebből az évfordulóból adódó szimpátiatüntetésekről, a felvidéki magyarság ahhoz (nem) viszonyulásáról.

A két szemben ülő felet próbálta Gazdag József érvekkel arra bírni, megerősíteni, hogy igenis az Új Szó a Híd párt, a Magyar 7 pedig a Magyar Közösség Pártja lapja. Szóba került, hogy a Magyar 7 és annak elektronikus változata 1,5 millió eurós kezdő támogatást kapott Magyarországtól, erre irányult rögtön akkor a kérdés, hogy akkor elképzelhetetlen, hogy leírjanak is valamit Orbán Viktor, avagy a Fidesz-kormány hibájáról, mindig csak őt dicsérhetik. Molnár Judit azonban kijelentette többször is, hiába is próbálják ráerőszakolni, ez nem igaz, semmi parancsot, ukázt, felsőbb utasítást nem kapnak, hogy s mint írjanak.

Ugyanúgy ez szóba került Lajos P. esetében is, akinek felhántorgatta, hogy korábban a Kormányhivatalban töltött be fontos pozíciót, jelenleg pedig felesége a Híd környezetvédelmi miniszterének tanácsadója. Erre ő ellent mondott, nem igaz, attól, hogy Kormányhivatalban osztályvezetői posztot töltött be, az nem pártfüggő funkció.  Míg az Új Szó a liberális oldal és eszmék, a Magyar 7 a konzervatív, nemzeti felet képviselő lap.
Szóba került a magát a december óta magyar közszolgálati rádióként hirdető Pátria rádió. Molnár Judit elmondta, 17 évig ott dolgozott, a saját "gyermekének" tekinti, máig is figyelemmel követi, de nem tud vele egyetérteni, hiszen kiegyensúlyozatlan, egyoldalú. Nem férne meg benne egyszerűen a másik fél meghallgattatása, mint Bayer Zsolt, avagy a többi jobboldali, nemzeti sajtó és média személyisége.
 


A napilapot nemrégiben Szarvas Szilveszter újságíró Bayer egyik beszélgetős műsorában magyargyűlölőnek nevezte. Bár már az utóbbi időben azért visszafogottabb az Új Szó, korábban jóval gyakrabban örömmel írt a magyar kormány, Orbán Viktor és a többiek ellen.

Gazdag József, mint a Pátria korábbi Rangadó című, nemcsak sporttal foglalkozó heti műsor szerkesztő-műsorvezetője erre azzal kontrázott, hogy akkor nem emlékezett volna meg Trianonról, avagy idézett volna többször a napokban 30 éve elhunyt Márai Sándortól, avagy készített volna riportot a Pozsonyligetfalunál meggyilkolt magyar leventékről Dunajszky Gézával.

Amikor a nemzeti ünnepeink kerültek szóba, akkor az Új Szó számára míg az államalapító királyunk csak „egy“ király, a Magyar 7 számára a „nagybetűs“ király. Említésre került a Szabad Újság, melyet a megszűnése előtt négy évig vezetett Molnár Judit, de a vége felé az új stílusra átállt lap folytatását már nem látta fenntarthatónak, így aztán a lap meg is szűnt nemsokára.

Rákérdezett arra is Gazdag, milyen Magyarországon megjelenő lapot fizet elő egyik-másik lap szerkesztősége. Molnár Judit elmondása szerint máig előfizeti a 168 órát, a regionális lapokat illettően azt mondta, az Anyaországban élő szülei a regionális lapokat olvassák, azok egyre inkább a vidéki élet ügyes-bajos dolgaira összpontosítanak, mint azt konstatálta, szerinte helyesen.

Kritikaként jött a Magyar 7 felé, hogy csak MKP-s politikusok véleménye fér meg benne, erre a főszerkesztőnő elmondta: az erre szánt rovatban bárki politikus véleményét közleni hajlandóak. Amikor a két főszerkesztőt arra kérte, mutassák be lapjukat, a Magyar 7 bemutatásakor még a mikrofon is kikapcsolt.

A másfél órás beszélgetés alatt néhányan közben ki-be mentek, egy kicsit talán a beszélgetéssel, annak lefolyásával nem egyetértve talán, majd fél kilenc után kérdezni, hozzászólni is lehetett. Egyik hozzászóló a Pátria kiegyensúlyozatlanságát hiányolta, valamint szólt a magyarországi nemzeti média által az Új Szót kritizáló műsorról, hogy az most itt miért nem hangozhat el.

A teljesen megtelt, szűkös, de kellemes hangulatú Buena Coffee House székei nem is voltak elegendőek, a nagy érdeklődésre való tekintettel többen az ajtóban álltak.
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,787 MODIFIED: 2019.03.31 00:07:53.MD5: a650b108a1ba92dbbd18e8f44ecd3ee4 STATUS: OK  This window is : x