Úvod / Nyitóoldal
   
 
Soóky Zoltán  19-09-02   435  
0
Napjainkban az informatikusokból nagy hiány van. Ez alatt elsősorban a szoftverfejlesztőket, másodsorban a mobil-alkalmazásfejlesztőket kell érteni. Az iskolákban éppen ezért kiemelt szerepet kell tulajdonítani a programozás megszerettetésének és népszerűsítésének. Új módszerekre, új megközelítésekre van szükség, méghozzá olyanokra, amelyek közel állnak a diákok mindennapjaihoz.  


2019. augusztus 12-17. között vehettem részt a Pázmány Péter Gimnázium kétéves “Think together” (Gondolkodjunk közösen!) nevű Erasmus+ projektjének köszönhetően egy alkalmazásfejlesztő tanári továbbképzésen. A korábbról már ismert és tanított programozási nyelvek (JAVA, C++, Python) elsősorban szöveges formában, kulcsszavak segítségével tették lehetővé az egyes programutasítások létrehozását. A továbbképzésen viszont a vizuális programozás lehetőségeivel foglalkoztunk.

A felhasznált alkalmazásfejlesztő-környezet a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) 2010 decemberében kifejlesztett webalkalmazása az App Inventor volt. Az alkalmazásfejlesztő-környezetben Android operációs rendszerű mobiltelefonokra és tabletekre hoztunk létre alkalmazásokat az egy hét alatt. Megismertük a grafikus felület kezelésének alapvető lépéseit. Megtudtuk, hogy hogyan kell az egyes vizuális objektumokat beilleszteni (gombok, képek, szövegdobozok stb.) és hogy hogyan kell a felhasználó egyes tevékenységeire reagáló vizuális programkódot összeilleszteni.

A továbbképzés során hasznos tippeket, módszertani útmutatókat kaptunk arra, hogy hogyan kell könnyen fejleszteni a tanulók algoritmikus gondolkodását. Létrehoztunk egyszerű matematikai programokat, játékokat, felhasználtuk a mobiltelefon alapvető részeit is a programfejlesztés során pl. hangszóró, mozgásérzékelő, GPS stb.) A továbbképzésen Németországból és Szlovéniából is vettek részt munkatársak, akikkel csoportmunkában is együtt kellett dolgoznom angol nyelven.

A tanult alkalmazásfejlesztő-környezettel az egyszerűbbtől a bonyolultabb programokig a diákok saját alkalmazásokat tudnak létrehozni mobiltelefonjaikon, így az amúgy is mindennapjaikhoz hozzátartozó eszköz hasznos segédeszközzé válhat az oktatás során. A program továbbá teljesen ingyenes, szabadon terjeszthető és felkínál egy emulátort is, amely lehetővé teszi Windows rendszerben is futtatni az Android-os alkalmazásokat (ez azoknak a diákoknak előnyös, akiknek nincs Android operációs rendszerű telefonja).
Az utolsó napon meglátogattuk Írország egyik leglátványosabb természeti képződményét a Moher-sziklákat (Cliffs of Moher). A sziklafal az ország nyugati partján található, 8 km hosszan Clare megyében, Doolin község közelében. Legmagasabb pontjáról a 214 méteres O'Brien-toronyból csodálhattuk meg az Atlanti-óceánt.

Összegezhető, hogy sok tapasztalattal, élménnyel tértem haza Írország csodálatos országából az elsajátított tudás felhasználásának reményében.

Soóky Zoltán, Pázmány Péter Gimnázium

 
 
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,787 MODIFIED: 2019.03.31 00:07:53.MD5: a650b108a1ba92dbbd18e8f44ecd3ee4 STATUS: OK  This window is : x