Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  19-10-26   242  
0
Olvasóinknak figyelmébe ma egy 2001-ben kiadott dokumentumgyűjteményt ajánlunk. 279 dokumentumot tartalmaz a XX. század egyetemes és magyar történelméböl. Tanár és muzeológus szerkesztői arra törekedtek, hogy a XX. század minden jellemző vonása tanulmányozható legyen.  


A gyűjtemény idézi a század történelmét formáló szerződéseket, a kor emberének életét befolyásoló legfontosabb törvények, rendeletek szövegét, a közvéleményt alakító újságcikkeket, a fontos eseményekről tudósító híradásokat, jelentéseket. Levelek, naplórészletek, visszaemlékezések segítségével szót kapnak a történelem főszereplői és elszenvedői. A válogatásban 20 karikatúra is szerepel a század különböző időszakaiból — ezek értelmezése rendkívül érdekes és tanulságos feladat. A második világháborút követő időszak, sőt a kétpólusú világrend felbomlása és a magyarországi rendszerváltozás is jól dokumentált a kötetben. A források megértését, jelentőségének felismerését kérdések segítik.

Kritikus szemléletű ember igényli, hogy a múlt megismerésének alapját források, dokumentumok jelentsék. Nincs érdekesebb és értékesebb, mint ezek alapján, önállóan megfogalmazni a tanulságokat múltunkról. Ebhez
kínál bőséges nyersanyagot kötetünk, amely jól használható a középiskolai történelemórákon, az érettségire, felvételire való felkészülésben, és minden történelem iránt érdeklődő számára hasznos olvasmány.
 

 
A dokumentumok idörendbeli sorrendben a Watson.sk kronológiájában:
 

 
 
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,787 MODIFIED: 2019.03.31 00:07:53.MD5: a650b108a1ba92dbbd18e8f44ecd3ee4 STATUS: OK  This window is : x