Úvod / Nyitóoldal
   
 
Száraz Dénes  19-12-08   412  
0
Nem ártana a szlovák törvényhozásnak követni azt a magyarországi példát, miszerint egy politikusnak csak egy választott tisztsége lehet... Az egykori smeres ex belügy- és ex egészségügyminiszter Tomáš Drucker új pártjának, a Jó Választásnak (Dobrá voľba) a képviselőjelölt-listáját nem volt gyerekjáték összerakni. Tagság és pártstruktúrák hiányában ez minden friss pártnak és pártelnöknek komoly fejtörést okozhat.  Druckerék ezt ügyesen megoldották úgy, hogy egyrészt megkörnyékezték a Hídnak „fájdalmasan” búcsút intő parlamenti képviselőket, így került a listájukra Cséfalvayová, Kresák és Fedor is, másrészt sikeres, többször megválasztott, ambiciózus polgármestereket, önkormányzati embereket is becserkésztek a régiókból. Arra gondolhattak, hogy az önkormányzati (helyi, megyei) választásokon rájuk leadott szavazatokat ezek a jelöltek hozhatják magukkal a parlamentire is. Így került a lista elejére például Michal Sýkora is, aki hosszú évekig volt a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének (ZMOS) elnöke, Csorba település polgármestere.
A déli régiókban, a magyarok által lakott településeken is sikeresen „vadásztak” Druckerék! A megfűzött polgármesterek többsége bizonyára azzal fog kampányolni a parlamenti választások előtt, hogy megválasztásuk, parlamenti képviselőségük hatalmas lehetőséget jelent majd az adott településnek, majd úgy kell elzavarni a beruházókat a városkapuból, annyian lesznek.

A Jó Választás képviselőjelölt-listáját böngészve, például az érsekújvári régióból is számos ismert önkormányzati vezetőre bukkanhat az érdeklődő. Itt indul például rögtön a járási székhely magyar anyanyelvű polgármestere, a választásokon az MKP által is támogatott Klein Ottokár, valamint a város magyar vonatkozású ügyeiért felelős alpolgármestere, Kádek Norbert is. Az érsekújvári polgármester 2018-ban a helyi választások alkalmával fölényes győzelmet aratott, 8113 szavazatot gyűjtött be. Egy évvel ezt megelőzően a megyei választásokon is mandátumhoz jutott függetlenként 7357 szavazattal. Ő kapta akkor a legtöbb szavazatot a választási körzetében. Sikeres operaénekesi múltja is vonzó lehet a választók számára. A Jó Választásnak jó választás lehet az ő személye.

Kleinen és Kádekon kívül Drucker jelöltlistájára került az Érsekújvári járásból Udvard polgármestere, Branislav Becík az elöljárójával együtt, valamint Tótmegyer, Bánkeszi, Barsbaracska és Kisbaromlak első emberei is.
Az érsekújvári és udvardi polgármester nem csaktelepülésük első emberei, hanem Nyitra megye önkormányzatának képviselői is. Amennyiben sikeresek lesznek a Jó Választás színeiben a parlamenti választásokon (Becík 5., Klein 16. a listán), mindkettőjüknek három választott tisztségük lesz.
Nem ártana a szlovák törvényhozásnak követni azt a magyarországi példát, miszerint egy politikusnak csak egy választott tisztsége lehet, vagyis nem lehet parlamenti képviselő egyúttal polgármester is.
Valamikor az MKP-ban létezett egy olyan etikai szabály, amely tiltotta tagjainak hármas tisztséghalmozását. Ez annak idején érintette Bastrnák Tibort is, aki orvosi praxisa mellett parlamenti képviselő, Komárom polgármestere és Nyitra megye képviselője is volt. Kénytelen volt lemondani az egyikről, és ez nem véletlenül a megyei képviselőség volt. Helyére az a szlovák nemzetiségű Marek került, aki aztán ezen felfutva a következő polgármesterválasztáson rávert Bastrnákra, visszanyalt a fagyi. Ha parlamenti mandátumáról mondott volna le akkor a mohó tisztséghalmozó, helyére az MKP-ból magyar képviselő került volna, a megyére viszont lemondását követően már nem!

Az érsekújvári és az udvardi polgármester esetében is felmerülhet a kérdés, hogy lehetséges-e három lábon állni és helytállni polgármesterként, megyei és parlamenti képviselőként is?
Más lapra tartozik ugyan, de a parlamenti választásokon való indulásuk azzal a veszéllyel is jár, hogy vihetik magukkal a járási székhely és Udvard nagyközség magyar szavazatait is, amelyek esetleg a végelszámolásnál hiányozhatnak a Magyar Közösségi Összetartásnak, de a Hídnak is... Ám kétlem, hogy ez őket valamelyest is érdekelné...

Eredeti közlés: Magyar 7
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,787 MODIFIED: 2019.03.31 00:07:53.MD5: a650b108a1ba92dbbd18e8f44ecd3ee4 STATUS: OK  This window is : x