Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  23-10-26   296  
0
Mikor elindítottam rovatomat arra törekedtem, hogy olvasóinknak izgalmas történeteket hozzak érdekes emberekkel. Egyik ismerősöm azzal biztatott, hogy írásaimmal hamarabb beveszem Amerikát, mint a szlovákiai magyar politikusok a szlovák parlamentet. Irány Amerika meghódítása. A székesfehérvári lány, Fodor Barbara története engem arra inspirált, hogy jobban megismerjem őt és az ő küldetését, miért hagyta el Magyarországot, és mi motiválta őt abban, hogy New York mocskos oldalát is megismerje. Fodor Barbara önkéntes alapon takarítja ki mentális betegséggel küzdők lakásait. Ismerjék meg Barbara történetét, akit New Yorkban értem úttól.  


 
- Kezdjük a legelején forgassuk vissza az idő kerekét Magyarországon éltél 21 éves lány voltál és volt egy kapcsolatod, amelyben akkori párod egy alkoholista depressziós szorongó volt. Hogyan hatot ki ez a kapcsolat a te életedre. Úgy tudom szinte folyamatosan lelki erőszaktól szenvedtél, ő tíz évvel volt idősebb nálad, te egy csinos fiatal lány voltál, de egy nap depressziós lettél elhíztattál nyugtatókat és antidepresszánsokat szedtél... Mikor merült fel benned az hogy folytassam-e ezt a kapcsolatot, és hogy így akarom-e leélni az életed?

- Pár év eltelt, mire úgy éreztem ideje kilépnem ebből a kapcsolatból, de sajnos a sok szenvedés ellenére is nagyon nehezen ment. Igy még pár évet együtt maradtunk, és én mindig abban reménykedtem, hogy majd megváltozik.

- Úgy tudom terápiára jártál, pszichiáterhez és az öngyilkosság is megfordult fejedben. Szerinted akkor az jó döntés volt részedről vagy menekültél és valahogyan leakartad zárni az akkori kapcsolatodat?

- Maga az öngyilkossági kísérlet nem volt jó döntés, de meghatározó pontja az életemnek. Ott, akkor kaptam egy második esélyt. Amikor az ember megtesz egy ilyen lepést, bízik a legjobban. Az a legjobb pedig az, hogy az összes rossznak végé lesz. Vagy igy, vagy úgy.

- Ennek ellenére kijöttél vele az USA-ba, mert abban bíztál, hogy leszokik az alkoholról. Ez nem sikerült és elváltak útjaitok ő pedig meghalt. Sokak mégis téged okolnak az ő halálával kapcsolatban. Nem értem, ha egy kapcsolat véget ér miért kell a másik embert okolni azért?

- Sajnos a kapcsolatunk velőjébe senki nem látott bele. Azért hibáztatnak engem, mert ők nem éltek benne. Azért, mert úgy érzik én magára hagytam őt. Rengetegszer felhívtam a környezete figyelmét, hogy ez az egész nem jó és nagyon nincs jól. A panaszkodásomat inkább elnyomták azok az emberek, akik közel álltak hozzá. Mondhatni, igazi struccpolitika volt a hozzáállás a részükről. Amiről nem tudunk, az nem fáj és nem is kell vele foglalkozni. Aztán amikor megtörténik a baj, akkor hibást kell keresni. Ez voltam én.

- Olvastam rólad egy interjúban, hogy másképp látod a dolgokat, tanultál a múltból és sikerült kialakítanod egy saját látásmódot. Mesélnél erről?

- Végül sikerült ebből a kapcsolatból kikeverednem, sokkal erősebbé tett. Mára sokkal nagyobb önismerettel rendelkezem, sokkal többet értek a világból. Kialakult egy világnézetem a férfiakról és a nőkről, a párkapcsolatokról, a mentális egészségről, azaz ezekből a tapasztalatokból tanulva lettem olyan, amilyen most vagyok. A múltbeli tapasztalataimat felhasználva ma jól helyt tudok állni a parkapcsolatomban. Remekül funkcionálunk együtt, de ehhez az kell, hogy két érzelmileg és értelmileg felnőtt ember találkozzon. Fel sem merülnek hasonló problémák, mint az előző kapcsolataimban.
Sokat erősödtem. Egész egyszerűen, túl sok időm ment el arra, mások mit gondolnak rólam. Ideje volt kezdnem valamit az életemmel. Valami olyat, ami engem boldoggá tesz. Amiben végre meglelhetem a jövőmet.

- A Clean with Barbie - takarits Barbival - ötlete, hogyan indult? Reményt adni másoknak, megszabadítani őket a piszoktól, mocsoktól - akik megnézik videóid, nem is akarjak elhinni, hogy valaki képes ilyet bevállalni. Hogy másoknak reményt adjon egy új élethez... Mi vitt rá téged erre, hogy jótékonyságból kitisztítsd mások otthonát?

- Szerettem volna valamiben sikeresnek érezni magamat. Esti Youtubozas közben jött meg az ihlet (Auri által) ami is az, ami az én utam lehet. Felhasználva a korábbi tapasztalataimat, a takarítói tapasztalatot és a depressziót, megszületett Clean with Barbie, aki végre nem szorul segítségre, viszont ő segíthet nagyon sok embernek. A munkám lényege, hogy mentálisan vagy fizikálisan beteg emberek otthonát segítek kitakarítani, amit le videózok. Ez két dolog miatt kellett. Hogy legyen bevételem, ugyanis ingyen segítsek ezeknek az embereknek. A másik pedig, hogy a videóim által motiváción szerezzenek, a saját életükhöz, a rend rakáshoz.

- Egy finn lány, Auri Katariina kezdte el ilyen módon támogatni a mentálisan beteg embereket. Láttad az ő videoit és ez adta az ötlettet, hogy valami hasonlót csináljál? Auri Katariinak TikTokon 4.2 millió követője van videóit pedig 66,2 millióan lájkolják. Te ugyanúgy harcos és erős egyéniség vagy aki képes volt nagyot álmodni és megvalósította saját önmagát. Van két lány, akik ugyanazt a célt tűzték zászlójukra, hogy másokon segítenek?

- Auri és én különbözőek vagyunk. De egyebként őt nem ismerem, csak a videóit láttam.

– Azaz amikor elkezdtél takarítani, tudatosan választottál egy célcsoportot - a depresszióval élőket - akiknek segíteni szerettél volna? Mi volt a legszörnyűbb takarításod meséljél kicsit ezekről a nem mindennapi élményeidről?

-Valahol mind szörnyű takarításnak számít. De talán a legmegdöbbentőbb az a 74 éves demens néni lakása volt. Ahol az ajtót kinyitni sem lehetett a rengeteg szeméttől. A húsok hónapok óta rothadtak a hűtőben és vizeletet gyújtott egy vödörben.
 
 

-Tartod a kapcsolatot azokkal, akiknek segítettél?

-Sajnos a takarítás után mar nem tudom őket felügyelni, nem tudom, hogy alakul aztán a továbbiakban, az életük.

- Mi az, amit Magyarország adott neked mi az, ami fáj Magyarországgal kapcsolatban. Jó döntés volt eljönni Magyarországról?

- Magyarország es Amerika közt hatalmas a szakadék. Nem lehet egyértelműen kimondani, melyik a jobb ország. Az biztos, hogy Amerika nagyon sok lehetőséget ad. Míg Magyarországon sok dolog elképzelhetetlen.

- Mi az, amit Amerika adott neked? Új hazán kívül lehetőséget,  családot, gyermekeket, társat...?

- Sajnos a magyar kommentek 70%-a elkeserítő, ami a munkámat illeti. Főleg az ingyenessége miatt. Amerikában boldogulni könnyebb, bizonyos területeken. A legnagyobb támogatóm a párom volt. Sajnos a saját családomból is akadt olyan, aki nem hitt/hisz bennem, a tevekénységemben. Ennek ellenére én boldog vagyok, mert megtaláltam önmagamat és a boldogságomat.

- Köszön¨om a beszélgetést.

Telek Lajos Fotók videók Clean with Barbie takarits Barbival archívumábólClean with Barbie Youtube csatorna:
https://www.youtube.com/@cleanwithbarbie/videos
 
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,706 MODIFIED: 2021.01.22 22:13:44.MD5: f5341ba7412a090aa762cfdb4916ed98 STATUS: OK  This window is : x